KezdőlapBemutatkozásKapcsolatOltár előtt – Esküvő portál

HASZNOS LINKEK
Vámszabályok
Ajándékutalvány
Időjárás
Valutaátváltó
Szótár
Fontos linkek

Tunézia

TUNÉZIA

 

TUNISZ ÉS KARTHÁGÓ PARTJAI

 

Tunisz

Az óváros fennmaradt sikátorai ma is a kézműipar és az árucsere kedvelt helyszínéül szolgálnak. A város szívében található Zitouna-mecset (más néven Olajfa-mecset vagy Nagymecset) hosszú időkön keresztül járult hozzá a város vallási és kulturális életének fejlődéséhez.

 

Karthágó

A város történelmi emlékei felkeltik a látogatók kíváncsiságát. A rómaiak a földdel tették egyenlővé a pun háborúk végén, de Didó királynő 'Új Városa'  mindezek ellenére fennmaradt.

 

Sidi-Bou-Said

A mediterrán partvidéknek az a városa, amely leginkább megőrizte eredetiségét kék- fehér házaival, s ahol olykor a levegőben mimóza és jázmin illata érződik.

 

La Marsa

Fürdőváros, gyarmati stílusú villákkal és számos étteremmel.

 

Gammarth

Az ország legmodernebb fürdővárosa tengerpartjával, kiváló felszereltségű szállodáival és szórakozási lehetőségekkel csábít.

 

 

TABARKA

 

Tabarka

Kis halászkikötő, amely korallhalászatáról és parafaiparáról híres. Manapság kedvelt fürdőhely a partvidéken, ahol sziklás magaslatok és finom homokú strandok váltják egymást. A város sok föníciai és római emléket őriz.

A golf jelenti a város egyik legnagyobb vonzerejét a sport szerelmesei számára.

A tenger alá merülve megcsodálhatjuk a porcelánkagylókat, amelyek a szarukoralloktól színes sziklafalhoz tapadnak, a tenger mélyén megbúvó sziklák pedig tengeri fogasok, rákok és sügérek lakhelyéül szolgálnak.

Tabarka bazilikájában rendezik a jazz fesztivált.

Hammam Bourguiba gyógyfürdője az ókor óta gyógyítja a légzési nehézségekkel küzdőket.

Ain Draham, ez a kis hegyi város friss, hűs levegőjét a sűrű aljnövényzetnek köszönheti.

Egy 500km-es kijelölt útszakasz szolgál a bentebb eső szárazföldi területek gyalogos, lóháton, vagy biciklivel történő felfedezésére.

 

 

BIZERTE

 

Bizerte

A Bizertei-tó és a Földközi -tenger között fekszik, és a főníciai idők óta őrzi az ország viharos történelmének emlékeit.

Testour-ban minden évben zenei fesztivált tartanak.  Ezen a vidéken játsszák az andalúziaiak által meghonosított zenét, a 'malouf-ot'.

Az Ichkeul tó természeti kincsekben gazdag, és az UNESCO védelme alatt áll.

 

 

HAMMAMET PARTJA

 

Nabeul

Az antik Neapolis ('új város') a kerámia fővárosaként vált nevezetessé. Nabeul-be tavasszal érdemes jönni, amikor a levegőt átjárja a narancsvirág illata.

 

Hammamet

A város neve a 'hammam' szóból ered, amely fürdőt jelent. Sokakat elbűvölt már. Nyaranta, a tengerre néző színházában nemzetközi hírű művészek lépnek fel.

 

Yasmine-Hammamet

Kelibia és Port el-Kantaoui kikötők között található, és a tunéziai turizmus új arcát mutatja be jachtkikötőjével, zöld területeivel, élményparkjaival és üzleteivel.

 

 

SOUSSE/MAHDIA/EL JEM

 

Sousse

Tunézia harmadik, egyben az egyik legrégebbi városa. Az erődítményei mellett megőrizte mediterrán jellegét, kivételesen napos klímával és kiváló tengerparttal rendelkezik.

 

Port el-Kantaoui

A város part menti tengersávját, amely a világ minden tájáról érkező csónakoknak és vitorlásoknak ad helyet, gyönyörű virágok ( bugenvilia, araukária, jázmin, leander) szegélyezik.

 

Monastir

Festői kilátás nyílik a gazdag és finom homokú partszakaszokra és a csodálatos Cap-Monastir tengerpartjára.

Az óváros felújított bástyái, a mecset és az erőd (Ribat) épülete sok film helyszínéül szolgálnak.

 

Mahdia

Még mindig őrzi háborús múltjának nyomait. A halászok munkája mindig is nagy szerepet töltött be a város gazdasági életében. Pénteken, a piac napján hímzőnők kínálják bársonyból, aranyszálból és apró gyöngyökből készült portékájukat.

 

El Jem

A világ harmadik legnagyobb római amfiteátruma, ahol minden nyáron feledhetetlen dallamok csendülnek fel.

 

 

DJERBA SZIGETE

Azt hisszük, mindent tudunk már Djerba szigetéről. Finom homokos tengerpart, halak és falvak sokasága, ahol azonnal érezni a lakosság vendégszeretetét. De a valóságot akkor látjuk igazán, ha megkóstoljuk a datolyát, a mézbogyót, megfigyeljük a fazekas vagy a szivacshalász mozdulatait, és látjuk, ahogyan májusban zsidók ezrei keresik fel a szigeten található zsinagógát.

 

TOZEUR/DOUZ

 

Tozeur

A felüdülés oázisa, a Chott-El-Jerid fehér sókristályai és a homokdűnék határán található. A víz kétszáz forrásból táplálja a város kertjeit és pálmáit.

 

Douz

Tipikus sivatagi falu, homokdűnékkel ölelve. Lakói féltve őrzik hajdani szokásokat.

Ez a sivatag kapuja, innen indulnak a tevefuttató versenyek és a szaharai szafarik. A csütörtöki piacon vásárolhatunk a helyi kézművesipar termékeiből (dromedárbőrből készült tárgyak, berber ékszerek). Itt rendezik meg minden évben a 'Szahara fesztivált'.

 

 

MATMATA/TATAOUINE

 

Matmata

'Matmata' mindenek előtt egy törzs neve, de ez a neve a leghíresebb falunak is, ahol ma is berberek élnek. Meleg fogadtatásban lehet részünk, a helyiek szívesen kísérik az idelátogatókat felfedezőútjukon a sziklába vájt házak között. Holdbéli tájra emlékeztet, érdekessége, hogy itt forgatták a Csillagok Háborúját.

 

Tataouine

Sivár, sziklás zord vidéken emelkedik Tataouine.  A büszke marabútok (remeték) otthona azonban  csodálatosan gondozott oázisokban található csakúgy, mint a Chinini-mecset.

 

 

THALASSZOTERÁPIA: www.tunisietourisme.com.tn/guide/activités/thalasso.htm

GOLF: www.tunisietourisme.com.tn/guide/activités/golf.htm

EGYÉB PROGRAMOK: www.tunisietourisme.com.tn/guide/guide.htm

 

 

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK

 

 

HOGYAN KÖZLEKEDJÜNK TUNÉZIÁBAN

 

Autókölcsönzés

A magyar jogosítvány érvényes. Az alsó korhatár 21 év. Szaharai régiók látogatásának esetében speciális rendelkezések vannak érvényben, melyekről a különböző utazási irodákban kaphatnak felvilágosítást éppúgy, mint a foglalásokról.

 

Taxi

Sárga taxik csak városon belül közlekedhetnek; a sofőrön kívül legfeljebb négy személyt szállíthatnak, abban az esetben, ha az egyik utas egy évnél fiatalabb gyermek.

Az alap tarifa 330millim, amely 45 másodpercenként 30 millimmel emelkedik. Éjszakai fuvarért (21.00-05.00) 50 % felárat számolnak. Méreten felüli csomag esetén pótdíjat kell fizetni. A repülőtér és a városközpont közötti útra fix tarifa érvényes.

 

Buszok és vonatok: www.snt.com.tn

Három különböző típus van

--a sűrűn lakott városokon belüli vonalak, amelyek azonban a környező településekre is eljutnak, és Tuniszban biztosított a csatlakozás a felszíni metró vonalához;

--városok között közlekedő kisbusz széles hálózata, amely Tunézia egész területét lefedi, s melynek járatai a tuniszi  Bab Alioua buszpályaudvarról indulnak dél felé, és a Bab Saadoun pályaudvarról észak és északnyugat felé.

--a harmadik hálózat a nagyobb, központi városok, székhelyek között épült ki és egy-egy régión belül és között közlekednek járatai.

 

Metró

A metro léger a tuniszi villamoshálózat elnevezése. Öt fő útvonal vezet  a különböző városrészekbe.  A város központjából indul nyugat- Den Den-be, észak- Arianába, és dél-Ben Arous-ba. De eljut a S. N. C.F. T és a T. G. M. (vasút) állomásaira, s buszpályaudvarokra is.

A T. G. M. állomásáról egy villanyvasút indul és köti össze Karthágó, La Goulette partszakaszát La Marsával, Karthágót és Sidi Bou Said-ot érintve.

 

Vonat

A tuniszi állomásról induló vasúthálózat lefedi az ország turisztikai szempontból legfontosabb területeit. Az S. N. C.F. T. periférián közlekedő hálózata magában foglalja a Tunisz-Hamman-lif, Bordj Cedria és Sousse-Monastir-Mahdia vonalakat is.

 

Repülő

A Tuninter légitársaság garantálja a belföldi csatlakozásokat: Tunisz-Djerba; Tunisz-Tozeur; Tunisz-Sfax; Tunisz-Gafsa; Tunisz-Tabarka és Monastir-Tabarka között.

Tunézia 7 nemzetközi repülőtérrel rendelkezik:

Tunisz/ Carthage; Skanes/ Monastir; Djerba/ Zarzis; Tozeur/ Nefta; Sfax/ Thyna; Tabarka/ 'November 7'; Gafsa/ Ksar.

 

Közlekedés autóval

Tunézia kiváló közúthálózattal rendelkezik, valamint fizetős autópályával, amely összeköti Tuniszt Hammamettel és Sousse-szal. Az útjelző táblák arab és francia nyelvűek. Az autópálya mentén rengeteg a benzinkút és ólommentes benzin is rendelkezésünkre áll. A nemzetközi útszabályok érvényesek,  vagyis a városon belüli sebességhatár 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, és autópályán 110 km/h.

 

 

 

DOKUMENTUMOK

A Tunéziába való belépéshez  csoportos út esetén legalább még 3 hónapig, egyéni utazásnál legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.

Magyarországon élő külföldi állampolgárok Tunéziába való utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak a  rájuk vonatkozó vízumszabályokról,legalább három héttel az utazás előtt forduljanak a Tunéziai Nagykövetséghez.

 

OLTÁSOK

Nincs szükség semmilyen különleges oltásra.

Háziállatok behozatala az országba csak kísérettel, jó egészségi állapotot, és veszettség elleni oltást igazoló papírokkal lehetséges. A veszettség elleni oltást igazoló papír nem lehet kevesebb, mint egy hónapos, és nem több mint hat.

 

VALUTA

Tunézia pénzneme a dinár (kb. 0,80 €), váltópénze a millim. (1 dinár =1000 millim). A dinár behozatala, kivitele tilos. Külföldi valuta, bankkártya, stb. minden különös megszorítás nélkül behozható. Ha a behozatalra kerülő valuta összege meghaladja az 1000 dinárnak megfelelő összeget, azt a megfelelő űrlapon szükséges feltüntetni. Külföldi valuta beváltható a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban vagy bankban a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes megtartani a bizonylatot.

Bankok nyitva tartási ideje:

télen: hétfőtől - csütörtökig: 08:00-11:30 és 14:00-17:00, pénteken: 08:00-11:00 és 13:30-16:00.

nyáron: hétfőtől - péntekig: 08:00-11:00.

 

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK

 

Nyitva tartások

 

Közhivatalok:

hétfőtől - csütörtökig: 08.30 - 13.00 és 15.00 - 17.45,

péntek - szombat: 08.30 - 13.00.

Július-augusztus: 07.30 - 13.00.

 

A múzeumok hétfőn zárva tartanak.

Souk: 09.00 - 19.00 kivéve vasárnap, pénteken fakultatív nyitva tartás.

 

Üzletek: H-Sz 09.00 - 13.00 és 15.00 - 19.00.

 

Időeltolódás

+ 1 óra ugyanaz, mint  a mi téli időszámításunk

 

Nyelvek

A hivatalos nyelv az arab. A második hivatalos nyelv a francia, és majdnem minden tunéziai beszél franciául. A turisták által gyakran látogatott területeken beszélnek olaszul, angolul és németül is.

 

Telefon

Nemzetközi hívószám: 00216

 

HASZNOS MAGYARORSZÁGI CÍMEK

 

Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal

1051 Budapest, Bajcsy Zs. út 12. V/508.

Tel: 267-5579

tuneziainfo@tuneziainfo.axelero.net

 

Tunéziai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

1025 Budapest, Pusztaszeri út.24/a

Tel: 06-1-336-16-16

Fax:06-1-325-72-91

Email: at.budapest@t-online.hu

Nyitva tartás: hétfőtől  péntekig 8h30-15h30-ig

 

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TUNÉZIAI NAGYKÖVETSÉGE

12,Rue Achtart,Nord-Hilton 1082

Cité Mahrajen Tunisz

Tel: 00-216-71-780-544

Fax:00-216-71-781-264
Email: huembtun@planet.tn

 

Konzuli hivatal

Ügyfélfogadás: kedd és péntek: 10h-12h

Cím megegyezik a követséggel

 

FORRÁS (ill. további információk): www.tuneziainfo.hu