KezdőlapBemutatkozásKapcsolatOltár előtt – Esküvő portál

HASZNOS LINKEK
Vámszabályok
Ajándékutalvány
Időjárás
Valutaátváltó
Szótár
Fontos linkek

Ciprus

CIPRUS

 

Országnak lehet, hogy kicsi, de mint sziget, Ciprus jókora, hiszen a Földközi-tenger harmadik legnagyobb területű szigete. Ráadásul olyan sziget, amelynek hatalmas szíve van: őszinte szeretettel köszönti látogatóit, és barátokként gondoskodik róluk.

A gyönyörű táj és az irigylésre méltó éghajlat miatt az sem lehet véletlen, hogy Afrodité, a szerelem istennője is ezt a földet választotta kedvenc helyéül. Azóta pedig egyre több közönséges földi halandó is felfedezi magának az „Istenek szigetét”.

Ciprus a szépség szigete, ugyanakkor az ellentétek országa. Hűvös, fenyvesekkel borított hegyoldalak ellenpontozzák az aranyló, napsütötte tengerpartokat, csöndes, időtlen régi falvak adnak megnyugvást a modern kozmopolita városok után, és a tengerparti luxusszállodák mellett megtaláljuk az érintetlen természetet is.

Mindennél fontosabb azonban, hogy a sziget nyugalmat kínál látogatói számára. Egy olyan időszakban, amikor a világban a felhőtlen üdüléseket sokfelé beárnyékolja a közbiztonsági helyzet, Cipruson mindenfelé érezhető a biztonság, hiszen olyan alacsony szintű a bűnözés, hogy szinte nem is létezik.

 

Kevés országot találunk a világon, amely 10.000 évre vissza tudja vezetni történelmét. Ciprusról azonban tudjuk, hogy körülbelül 8.000 évvel ezelőtt, a neolitikum idején már lakott volt. A következő évezredek során a legfontosabb eseménynek a sziget életében a réz (latinul Kuprum) felfedezése bizonyult, ami hihetetlen jólétet biztosított a szigetlakóknak. Az ásvány elnevezését is a szigetnek köszönheti, mivel Ciprus görög neve „Kypros”.

A sziget stratégiai fekvése, rézkészletei és erdei vonzották az első görög telepeseket a területre több mint 3000 évvel ezelőtt, a trójai háborúk végeztével. A görög telepesek magukkal hozták, és Cipruson meghonosították a görög azonosságtudatot, nyelvet és civilizációt. Az évszázadok folyamán azután Ciprus számtalan hatalom fennhatósága alá került, egyiptomiak, asszírok, perzsák, Nagy Sándor örökösei és a rómaiak váltották egymást, mielőtt Ciprus a Bizánci Birodalom részévé lett volna. Később jöttek a keresztes lovagok, a frank lusignanok, a velenceiek, az ottomán törökök, majd a britek. Ciprus végül 1960-ban nyerte el függetlenségét, 3500 év után először, a nyelv és a kultúra görög identitását azonban mindvégig megőrizték. 1974 júliusában Törökország lerohanta Ciprust, és azóta a sziget területének 37%-át illegálisan megszállva tartják a török csapatok, minden érvényes nemzetközi szabályt megsértve.

 

Figyelembe véve Ciprus hosszú történelmét, nem meglepő, hogy a sziget kultúrája különösen gazdag. Ezt az UNESCO is elismerte, amikor a szigeten található bizánci hegyi templomok közül kilencet, továbbá egész Kato Pafos, Paleopafos és Choirokoitia városokat felvette a Kulturális Világörökségek listájára.

Bármerre is vetődjön a látogató Cipruson, szemébe ötlenek az ősi hagyományok, amelyeket számos ünnep formájában tartanak életben az egymást követő generációk.

Alig múlik el úgy egy hét Cipruson, hogy valamit ne ünnepelnének, legyen az egy színpompás fesztivál, vagy megemlékezés valamelyik szentről annak névnapján.

Cipruson egész évben találunk kiállításokat, koncerteket, drámai előadásokat, illetve folklórfesztiválokat. A ciprióta kultúra megjelenik a sziget gazdag népművészetében is. Generációról generációra öröklődnek az évszázados népi mesterségek, ügyes kezek, dolgos ujjak készítik a hagyományoknak megfelelő dísztárgyakat és használati eszközöket, amelyek bármelyik háztartás díszére válhatnak.

A vallás védőbástyája Cipruson már az i. sz. 1. század óta a görög ortodox egyház. A ciprusi társadalomban, ahol az egyház a mai napig fontos szerepet tölt be, élnek még a régi értékek és az egykori szokások, a családok ma is összetartanak, és ettől is annyira melegszívűek a sziget lakói.

 

 

 

Általános tudnivalók

 

 • Ciprus 2004. Május 1.-óta tagja az Európai Uniónak
 • Vízum: A legtöbb európai ország polgára számára nem szükséges vízum. A többi ország polgárainak kapcsolatba kell lépni a Ciprusi Köztársaság legközelebbi konzulátusával. Ha nincs ilyen, akkor a Brit Konzulátussal.
 • Kábító és tudatmódosító szerek behozatala és birtoklása szigorúan büntetendő cselekménynek minősül.
 • Oltás: nem szükséges
 • A csapvíz iható, kivéve ahol ezt tiltó tábla jelzi.
 • A Ciprusi Köztársaság hivatalos fizetőeszköze az euro.
 • Cipruson a bankok 8.30-tól 13.00-ig tartanak nyitva. A bankautomaták 24 órán keresztül üzemelnek. A turisták által látogatott városrészekben egyes bankok délután is nyitva tartanak.
 • A hivatalos feszültség 240 volt. Az aljzatokba háromvillás csatlakozók illeszthetők.
 • A nemzetközi gyógyszerkínálat termékei megtalálhatók a felkészült ciprusi gyógyszertárakban.
 • Telefonálás: Telefonon közvetlen tárcsázással Ciprusról 206 ország érhető el. Telefonkártyát postahivatalokban, kioszkokban és ajándékboltokban lehet vásárolni.
 • Régiségeket tilos felhozni a tengerfenékről, továbbá tilos régiségeket exportengedély nélkül kivinni az országból.
 • A látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk az egyházi előírásokat. Kérjük, kerüljék a rövidnadrágok és rövid ujjú ruhák viseletét a templomokban és kolostorokban.
 • Kényelmes hajókon, rövid utazással elérhetők Ciprusról a görög szigetek, Egyiptom, Libanon és a Szentföld. A hajókon teljes ellátás és szórakoztató programok várják a vendégeket, elérhető árakon.
 • A borravaló az éttermekben, taxival való utazás esetén, stb. nem kötelező, de mindig szívesen fogadott.
 • Kedvező áron lehet kapni a „souvlaki stin pita” nevű helyi ételt, amely kebab, pita kenyérben.

 

 

Közlekedés a szigeten

 

·         A járművek az út bal oldalán közlekednek.

·         A turistaövezeteket modern osztott pályás autópályák kötik össze.

·         Napközben a városok között megfizethető iránytaxik közlekednek, amelyek összekötik Lefkosiát (Nicosia), Lemesost (Limassol), Larnakát és Pafost.

·         A benzinkutak a tengerparti részeken automata töltővel vannak felszerelve, így elfogadnak papírpénzt és bankkártyát is. A benzinkutakon záróra után csak ezzel a rendszerrel lehet üzemanyagot tankolni.

·         Számos helyi utazási iroda indít garantált programokat modern, légkondicionált buszokkal, idegen-nyelveket beszélő idegenvezetőkkel.

·         Yacht chater bérlés lehetséges, személyzettel, vagy anélkül.

 

 

Üzletek nyitva tartása

·         április, május, szeptember 15 – október

08.00-19.00 (pénteken 08.00-20.00)

·         novembertől márciusig

08.00-18.00 (pénteken 08.00-19.00)

·         júniustól szeptember 14-ig

08.00-13.00 és 16.00-19.30

(pénteken 16.00-20.30)

Az üzletek vasárnap egész nap, szerdán és szombaton délután zárva tartanak.

 

Éghajlat

·         Az éghajlat kiegyensúlyozott, sok napsütéses nappal egész éven át.

·         Az átlagos napi középhőmérséklet júniustól szeptemberig 32 C fok, decembertől februárig 16 C fok, míg március és május, valamint október és november hónapokban 25 C fok.

·         Kényelmes, bő, vászonruhákat érdemes viselni a forró nyári hónapokban. Májusban, júniusban, szeptemberben és októberben esténként érdemes egy könnyű dzsekit vagy pulóvert magunkkal vinni, míg a téli hónapokban meleg ruházat szükséges.